Tuesday, October 5, 2010

Targul de Carte de la Frankfurt

A avut loc in perioada 6-10 octombrie si a cuprins,conform statisticilor, peste 7500 de expozanti din 111 tari. Argentina a fost invitata de anul acesta si s-a prezentat cu o expozitie, cu o multime de evenimente si cu aproximativ 100 de edituri.

Asociatia Ilustratorilor din Germania "Illustratoren Organisation e.V. (IO)" s-a ocupat de organizarea programului EIF pe tot parcursul targului. In plus, au mai participat cu un stand propriu si au tinut o serie de seminarii pentru ilustratorii germani, invitand profesionisti din diferite domenii.

Programul EIF a cuprins cateva intalniri ale membrilor forumului, intalniri in care s-a discutat situatia actuala a ilustratorilor si a asociatiilor din fiecare tara inclusa. Au participat reprezentanti ai AI (Italia), AOI (Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord), BN0 (Olanda), Clubul Illustratorilor (Romania), FADIP
(Spania), IO (Germania), Kuvittajat (Finlanda) si Svenska Tecknare (Suedia).
Concluziile discutiilor nu au fost, in general, prea optimiste deoarece in acest moment multi ilustratori se orienteaza spre alte domenii de activitate, chiar si in tari care au depasit momentul crizei. Pe de alta parte, presiunea din partea editurilor devine din ce in ce mai mare. Acest lucru se vede cel mai bine in cazul drepturilor de autor pentru mediul de publicare electronica, drept pe care multe edituri l-au adaugat contractelor fara nicio renumeratie in plus pentru ilustrator.
Din aceasta cauza s-a hotarat ca prima actiune a EIF sa fie facuta pentru obtinerea unui procentaj standard, in plus, pentru cedarea acestor drepturi. S-au discutat mai multe variante de abordare a unei strategii si s-a stabilit in primul rand o campanie de informare a membrilor impotriva acestui abuz, campanie organizata prin
intermediul site-urilor web apartinand diferitelor asociatii.

Pe langa aceste intalniri au avut loc si diverse prezentari in cadrul EIF, sustinute de invitati. In prima zi a targului, Derek Brazell, ilustrator si manager de proiecte al Asociatiei Ilustratorilor Britanici (AOI)si-a prezentat ultimul proiect de lunga durata, realizat impreuna cu Jo Davies - o carte care uneste o serie de ilustratori de succes din lume, ce activeaza in domenii diferite ale ilustratiei.
Cartea va fi lansata in curand pe piata si se va intitula "Making Great Illustration". Ea va prezenta atat metodele personale de creatie cat si modul lor de colaborare cu clientii.

In ziua urmatoare, Carola Streul, reprezentanta a European Visual Artists (EVA) a vorbit despre Google Book Settlement si despre drepturile de autor iar Sally Cutting (FADIP, Spania) a tinut o prezentare despre piata spaniola si germana a cartilor educationale.

[Livia Coloji, text si fotografii]

No comments: