Monday, May 4, 2009

Jerusalem International Book Fair 2009

Dragi colegi,
Una din relizarile noastre recente, este participarea la Targul de carte de la Ierusalim(Jerusalem International Book Fair 2009). Acesta participare am realizat-o cu sprijinul ICR Tel Aviv si al doamnei Claudia Lazar careia ii multumesc inca odata pentru tot sprijinul, indrumarea si compania placuta oferita.
Participarea la acest targ a fost o experienta foarte utila, deoarece Israelul si Ierusalimul ofera un public mult mai divers si cu mult mai diferit de cel europen. Acesta ajuta mult la constientizarea valorilor specifice ambelor culturi. Am realizat cu aceasta ocazie ce inseamna sa incerci sa te faci inteles in fata unui public cu valori aparte. Am observat desemenea cat de important este sa cunosti publicul si asteptarile lui in functie de cultura si tara si cred ca un targ de carte este locul cel mai util sa descoperi unde esti ca ilustrator si ce conditii iti ofera propria ta tara pentru a te realiza.De exemplu la acest targ, Lituania, tara invitata, s-a prezentat exceptional.Va voi aduce mostre.
Publicul era curios, practic si citit, dar mult mai interesat de politica si religie; sensibili la culoarea si continutul vesel sau inteligent-umoristic al ilustratiilor precum si (in cazul Israelului) carti ilustrate la texte sau cuvinte romanesti (scrise in romana ; deorece multi sunt vorbitori de romana), pe care noi nu le aveam (de invatat din asta).
Cred ca e bine ca pe viitor si nu doar in cazul Israelului sa fim mai atenti sau din ce in ce mai atenti la ilustrarea unor motive specifice noua cat si tarii in care mergem. Sa ne prezentam bine cultura proprie. Astfel, nu-i de mirare, s-au cumparat repede ilustratiile Iriniei cele cu masa imbelsugata, ale Stelei cu motive populare, ale Margai cu circul. Nu le-au placut chiar de loc cele cu subiecte mai delicate ; desi au fost niste europeni care au cumparat ilustratiile Mihaelei si Amaliei. Desemenea nu le plac porcii (a trebuit sa ascund ceva ilustratii si semne de carte de-ale Mihaelei). Apreciate mult au fost ilustratiile de la Reders Digest.
Am participat cu ilustratii (printuri A4), cartile din Colectia Pisicii, cartile de artist (apreciate) si cartoline.
Targul a fost un maraton de la 10 dimineata la 10 seara.
Ca bile albe, am realizat o prietenie buna cu Stela Giurgenu de la Dilema care a si scris despre participarea noastra acolo si cu Lucia Toader de la Centru Cartii.
Ca bile negre : Desi au participat si scriitori romani nu am reusit sa ne apropiem.
Fiind primul targ international la care particip pot sa spun ca am invatat multe.
Multumesc Doamnei Stela pentru oportunitate.

Cu drag tuturor,
Ioana Ursa

No comments: