Friday, May 28, 2010

Best German Book Design 2008-2009

14-26 mai 2010, Una Galeria, str. G-ral Budişteanu nr. 10,

vor fi expuse cărţile premiate la cel mai prestigios concurs de design de carte din Germania.

Vernisajul: vineri 14 mai , ora 17.00



Fundaţia Buchkunst din Frankfurt organizează în fiecare an concursul de book design „Cele mai frumoase cărţi germane“ (Die schönsten deutschen Bücher). Din peste 700 de titluri prezentate la concurs, 64 au obţinut premii în 2009. Conform tradiţiei, organizatorii alcătuiesc anual o expoziţie cu toate cărţile premiate, care itinerează la cele mai importante târguri de carte din lume. Centrul de Carte Germană Bucureşti expune la UNA Galeria colecţiile din 2008 şi 2009.
Acum cateva zile am fost invitati sa tinem un workshop de ilustratie de carte in cadrul Visual Playground (www.visualplayground.ro; http://www.visualplayground.ro/blog/).

Workshop-ul a fost tinut de: Cristiana Radu, Patricia Suliman si Suzan Suliman. .

Workshop-ul a fost impartit in doua:

1. partea teoretica - ne bucuram ca am reusit sa ii implicam activ pe participanti. In jurul unei mici prezentari despre ilustratia de carte in general (cu exemple de carte foarte frumoase aduse de Cristiana din biblioteca personala si exemple din lucrari ale membrilor Clubului), despre trenduri in tari diferite si despre felul in care se misca lucrurile pe piata de carte locala si internationala, s-a creat un dialog foarte placut care ne-a ajutat si pe noi sa vedem cum e perceputa ilustratia de studentii din Romania.

2. partea practica – a constat in mici exercitii de imaginatie.

Am reusit sa ducem cu succes pana la capat doua teme propuse de noi.(am fost foarte placut surprinse sa vedem ca participantii au ramas sa termine ultima tema, desi orele rezervate workshop-ului se terminasera.)

Prima tema a constat in ilustrarea unui cuvant care nu exista in DEX. (ex. clompoceala) iar a doua a presupus un colaj de elemente grafice si text pe o pagina A4 cu scopul de a sugera un sentiment (ex. bucurie).

La final, desenele au fost prezentate reciproc, a avut loc un dialog pe marginea lor si am oferit si premii - constand in oferirea cate unei carti, apartinand membrilor Clubului, celor care au desenat cele mai adecvate temei trei ilustratii. Selectia a fost facuta impreuna cu toti participantii. Cei prezenti (cu backgrounduri diferite, de la ASE la arhitectura si arta, si din zone diferite, bucuresteni, ieseni) s-au implicat cu adevarat, au lucrat cu spor iar rezultatele, pe care le puteti vedea mai jos, ne-au surprins pozitiv.

Speram ca in urma workshopului participantii sa fi ramas cu o idee mai clara despre ilustratie, rolul si locul ei in zona arta/ design/ piata de carte, sa le fi starnit pofta de a desena si de a sti mai multe despre desen si sa pastram legatura cu cei real interesati de domeniu.

Ar mai fi de zis ca am avut parte de un spatiu foarte frumos si primitor la mansarda librariei Carturesti care a fost un ambient perfect pentru crearea unei atmosfere creative.








Wednesday, May 5, 2010

Acesta a fost standul ocupat de Club la Bookfest 2010, prin bunavointa AER.
Am avut printuri mari si cartoline mici, cartile din Colectia pisicii cat si celelalte carti ale celor care au mai publicat.
Desi a fost mic, standul a fost vizitat si apreciat.
Sa vedem cu ce urmari...


Clubul Ilustratorilor- Bookfest 2010

Torino Book Festival

Am avut o masa rotunda in cadrul Targului de carte de la Torino, loc de desfasurare FNACul din Torino. Au luat parte Florin Bican, moderator, scriitorii Ioana Nicolae, Alina Darian, Calin Torsan si cu mine. Subiectul a fost cartea Bookataria de texte si imagini, din care s-a citit in romana si (traducere) italiana.

Stela Lie